Naar overzicht nieuws

Tweeling witkopmaki's geboren in Bellewaerde Park: uniek in Europa!

Reageer
© Bellewaerde

Bellewaerde Park heeft er enkele nieuwe inwoners bij! De familie mara's telt 4 nieuwe jongen en ook bij de Wallaby's (kangoeroe's) zijn er 4 kleintjes. Maar de meest zeldzame geboorte noteren we bij de witkopmaki's!

Een tweeling bij de witkopmaki's

Bij de witkopmaki's zijn mama Caya en papa Evik de trotse ouders van een tweeling geworden. De kleintjes werden geboren op paasmaandag 25 april.

Na de geboorte klampen de baby witkopmaki's zich vast aan de buik van de mama en daar blijven ze enkele maanden dicht bij haar. De jongen zijn bij de geboorte net zoals de moeder volledig bruin en daarom is het moeilijk om ze goed te kunnen zien. Bovendien is Caya een zeer zorgzame mama en schermt haar kleintjes goed af!

Een unieke gebeurtenis in Europa

Witkopmaki's zijn niet alleen een bedreigde diersoort in de natuur, maar ook vrij zeldzaam in Europese zoo's. Er zijn slechts 79 mannelijke en 63 vrouwelijke witkopmaki's in Europese zoo's en in België zijn deze dieren enkel in Bellewaerde Park te vinden.

Gezien er bij deze lemuren normaal maar één kleintje geboren wordt, is de vreugde dubbel zo groot! Bovendien is Bellewaerde Park de enige Europese zoo waar er sinds de laatste 12 maanden een geboorte is geweest en dat maakt het een zeer unieke gebeurtenis.

Witkopmaki's (ook wel witkoplemuren genoemd) zijn halfapen uit Madagascar. De naam doet al vermoeden dat deze apen een wit hoofdje hebben, maar dat geldt enkel voor de mannetjes. De vrouwtjes hebben een volledig bruine vacht. Bellewaerde Park participeert in het EEP (European Endangered Species Programme) kweekprogramma en slaagde er voor het tweede jaar op rij in om te kweken met hetzelfde koppeltje!

Wie graag op kraambezoek komt kan mama Caya en haar tweeling komen bewonderen op het lemureneiland in Bellewaerde Park tussen 13u en 16u.

In blijde verwachting

En het is nog niet voorbij… In de nieuwe attractie Jungle Mission kan je sinds april 2 nieuwe diersoorten ontmoeten: de ara's en de witoorpenseelaapjes. De aapjes zijn momenteel met 5, maar het wijfje is drachtig en tegen juni wordt er gezinsuitbreiding verwacht. Ook in het vogelpark wordt er naarstig gebroed. Twee ooievaars hebben er een nest gemaakt en zijn al zo'n week lang de eitjes aan het warm houden. Ooievaars broeden 28 dagen, dus over een drietal weken weten we meer… Wordt vervolgd!

Plaats een reactie