Naar overzicht nieuws

Olifant zoals communicant… zonder (slag)tanden

Reageer
© Bellewaerde

De meimaand is gekend als de communiemaand. En ook in Bellewaerde Park lijkt de jonge olifant Fahim tegenwoordig op een tandloos communiecantje. Fahim verloor echter geen melktandje maar zijn slagtanden. Beide tanden zijn afgebroken tijdens een speels gevecht met zijn kompaan, de olifant Tunga.

Olifant zonder slagtand

Tijdens het spelen en ravotten zijn bij Fahim afgelopen weekend de "tushes" (dit zijn korte slagtanden) afgebroken. 's Avonds werden de olifanten binnengelaten en hebben de verzorgers vastgesteld dat Fahim aan beide kanten een stuk slagtand miste van zo'n 10 cm lang. Bij een slagtand is er een deel dat zichtbaar is maar binnenin ligt een kanaal dat in verbinding staat met de zenuw. Als dit bloot komt te liggen krijgt de olifant tandpijn en kan er een ontsteking ontstaan en dit is precies wat vermeden moet worden.

Er werd onmiddellijk contact opgenomen met de veearts en de Amerikaanse olifantenspecialist Alan Roocroft, die het olifantenteam van Bellewaerde Park reeds jarenlang adviseert en begeleidt.

Gezien een tandartsbezoekje voor olifanten niet zo evident is doen de verzorgers er alles aan om ontstekingen te vermijden. Fahim krijgt nu een aantal extra controles. Zijn temperatuur wordt nauwgezet in de gaten gehouden, zijn gedrag wordt extra geobserveerd en er worden geregeld spoelingen uitgevoerd als ontstekingsremmer.

Met de juiste zorgen kan vermeden worden dat Fahim pijn krijgt en kan de wonde goed dichtgroeien.

Olifantentraining in Bellewaerde Park

De jonge olifanten Fahim en Tunga krijgen dagelijks een training van de verzorgers. Zo'n training staat volledig in het teken van de algemene en medische verzorging van het dier, zoals pootverzorging, de mond leren openen (voor tandhygiëne), het oor aanreiken (voor bloedafname), … De training steunt steeds op het principe van "positive reinforcement" of beloning: de dieren worden met voedsel beloond.

Trainingen zijn nodig om de dieren vrijwillig dichtbij te laten komen en te laten wennen aan contact en aanraking, zodat een eventuele medische verzorging bij ziekte makkelijker wordt. zegt Nadimir Maslov, curator van Bellewaerde Park. Bij de huidige situatie werpt de training zijn vruchten af en kunnen we de tandproblemen van Fahim goed verzorgen.

Sinds vorig jaar worden de trainingen buiten gehouden (telkens om 14u) en kunnen de bezoekers dit ook zien. Het trainingsschema werd samen met de Amerikaanse "olifantenconsultant" Alan Roocroft opgesteld om zowel het welzijn van de dieren te garanderen als de veiligheid van de verzorgers te waarborgen bij hun dagelijkse omgang met de olifanten.

Plaats een reactie