Naar overzicht nieuws

Olifant met kiespijn in Bellewaerde Park

Reageer

Assam, één van de jonge olifantenbroers in Bellewaerde Park, heeft te kampen met kiespijn. Gezien een tandartsbezoekje voor olifanten niet zo evident is proberen de verzorgers er alles aan te doen om deze kwaal zo goed mogelijk te behandelen en ontstekingen te vermijden.

Morgen komt olifantenfluisteraar Alan Roocroft (uit San Diego) terug naar Bellewaerde Park om samen met Eveline De Wolf en haar dierenteam een specifiek verzorgings- en trainingsprogramma op te stellen. Sinds augustus 2004 zijn de olifantenbroers Po-Chin en Assam de grote lievelingen van het publiek. De jonge dieren zijn dol op ravotten en houden ervan de show te stelen.

In Bellewaerde Park werken de verzorgers met hun olifanten op basis van "protected contact", gezien contact met olifanten steeds bepaalde risicos inhoudt. Dit wil zeggen dat er steeds een beschermende afsluiting is tussen de verzorger en de olifant. De stallingen werden in functie van dit principe ontworpen en geautomatiseerd. Sinds 2 jaar krijgen de olifanten Po-Chin en Assam dagelijks een of meerdere trainingen met de verzorgers.

Dit trainingsschema werd samen met de Amerikaanse olifantenfluisteraar Alan Roocroft opgesteld om zowel het welzijn van de dieren te garanderen als de veiligheid van de verzorgers te waarborgen bij hun dagelijkse omgang met de olifanten. Een training met dikhuiden staat volledig in het teken van de algemene verzorging van het dier, zoals pootverzorging, de mond leren openen (voor tandhygiëne), het oor aanreiken (voor bloedafname), ...

De training steunt steeds op het principe van "positive reinforcement" of beloning: de dieren worden met voedsel beloond. "Trainingen zijn nodig om de dieren vrijwillig dichtbij te laten komen en te laten wennen aan contact en aanraking, zodat een eventuele medische verzorging bij ziekte makkelijker wordt," zegt Eveline De Wolf, curator van Bellewaerde Park.

Sinds kort heeft Assam kiespijn en zullen deze trainingen dus meer dan ooit van pas komen. Tijdens het spelen en ravotten heeft Assam beide "tushes" (dit zijn korte slagtanden) afgebroken. s Avonds werden de olifanten binnengelaten en hebben de verzorgers kunnen vaststellen dat Assam aan beide zijden een stuk slagtand miste van zon 10 à 15 cm lang. Bij een slagtand is er een deel dat zichtbaar is maar binnenin ligt een kanaal dat in verbinding staat met de zenuw. Als dit bloot komt te liggen krijgen ze tandpijn en kan er een ontsteking ontstaan, en dit is precies wat er nu aan de hand is.

Assam krijgt nu een aantal extra controles (temperatuur wordt regelmatig gemeten, gedrag wordt extra geobserveerd) én er worden dagelijks 2 spoelingen uitgevoerd als ontstekingsremmer. De dierenverzorgers merken wel dat hij pijn heeft want het dier verwittigt hen en gromt als ze de gevoelige plaats willen aanraken. Maar anderzijds beseft hij maar al te goed dat hun behandeling helpt want regelmatig spuit hij met zijn slurf ook zelf water op de pijnlijke plek.

Eveline De Wolf (curator van Bellewaerde Park) nam contact op met olifantenconsultant Alan Roocroft én met een specialist terzake Dave Fagan, (een tandarts voor exotische dieren) uit San Diego, om te overleggen welke zorgen de olifant toegediend moet krijgen. Met de juiste zorgen kan de tandpijn vanzelf overgaan en kan alles goed dichtgroeien. In dat geval zou een verdere ingreep niet nodig zijn.

Morgen (6 december) krijgt Assam niet het bezoek van de Sint, noch van de tandenfee, maar wel van olifantenfluisteraar Alan Roocroft. Alan komt zijn tanden bekijken en de dierenverzorgers advies geven en een extra trainingsschema aanleren om de olifant voor te bereiden mocht er toch nog een ontsteking volgen en er een ingreep nodig zou zijn.

Alan Roocroft, olifantenconsultant uit San Diego, en adviseur van talrijke Europese dierenparken, begeleidt het olifantenprogramma in Bellewaerde Park. Alan begon zijn carrire als olifantenverzorger in Chester Zoo, werkte vervolgens in verschillende Europese en Amerikaanse zoos, maar ook bij olifanten in de natuur, waar hij heel wat praktische ervaring opdeed. Sinds enkele jaren is hij werkzaam als olifantenconsultant en geeft zijn kennis en trainingsmethodes door aan olifantenverzorgers over de hele wereld. Alan Roocroft startte 2 jaar geleden een trainingsprogramma op in Bellewaerde Park en komt tweemaal per jaar langs om alles op te volgen en in goede banen te leiden.

Plaats een reactie