Naar overzicht nieuws

Nieuwe educatieve programma's voor scholen in Bellewaerde Park

Reageer

Wie denkt aan een schoolreis naar Bellewaerde Park, zegt in de eerste plaats: plezier met de klasgenoten, attracties en exotische dieren. Maar het park biedt veel meer voor scholen! Dit jaar ontvangt Bellewaerde Park ruim 60.000 leerlingen die naar Ieper afzakken voor hun schoolreis. Ruim 8.000 kinderen volgen ook een educatieve rondleiding.

Leren én je amuseren kan tegelijk!

Scholen zijn steeds vaker op zoek naar een combinatie van een leerrijke en ontspannende uitstap met hun leerlingen. Sinds vele jaren bezoeken honderden klassen de streek rond Ieper met zijn verschillende musea (zoals In Flanders Fields in Ieper en het Folk Experience museum in Dranouter) en komen daarna naar het pretpark.

Sinds 2003 geeft Bellewaerde Park ook zelf educatieve rondleidingen bij de dieren. Dit seizoen is het aanbod voor scholen gevoelig uitgebreid en werden er 3 verschillende pedagogische programmas uitgewerkt die aansluiten op het leerprogramma volgens graad. De gidsen van Didaclub houden rekening met de kennis en de interesse van de specifieke leeftijdsgroep.

Exotic animal days

Met dit educatief project kunnen leerlingen en leerkrachten een kijkje nemen achter de schermen van het dierenpark. De kinderen gaan gedurende één uur op pad met de gidsen en ontdekken het leven van de "carnivoren" of de "reuzen en lilliputters" zoals ze het nog nooit gezien hebben!

Carnivoren

De leerlingen staan oog in oog met de leeuwen en tijgers. Maar ook de kleinste dieren die genieten van een stukje vlees, zoals de kapucijnapen en wasbeertjes ontbreken niet op het appèl. De unieke leefwereld van roofdieren en hun eetgewoonten hebben na deze rondleiding achter de schermen geen geheimen meer voor de kinderen. Dieren leren kennen en hun voedingspatroon begrijpen is een belangrijke stap naar het respecteren van hun natuurlijke leefwereld!

Reuzen en lilliputters

In Bellewaerde Park leven verschillende exotische dieren: van reusachtige giraffen tot schattige stokstaartjes. Van goed getrainde olifanten tot rondspringende wallabys. Tijdens de ontdekkingstocht met de leerlingen vertellen de gidsen over de aparte gewoonten van deze mini- en maxi-vegetariërs en de manier waarop ze ter wereld komen. In deze dierenles staat de voortplanting centraal.

Nieuw: Haa2ooh... of het belang van zuiver water

In Bellewaerde Park werd vorig seizoen een natuurlijk waterzuiveringssysteem aangelegd. Dit doet onzichtbaar zijn werk, maar is wel essentieel voor het park en voor het milieu! In de rondleiding Haa2ooh mogen de leerlingen een kijkje nemen achter de schermen bij de waterzuivering. Ze leren welke weg het afvalwater aflegt doorheen het zuiverende rietveld en krijgen antwoord op al hun vragen.

Schoolreizen met educatieve meerwaarde: een succesvolle formule

Gezien de vraag groter bleek dan het aanbod, werd er beslist om naast de verbreding van het aanbod dit jaar ook 2 extra gidsen in te schakelen om de capaciteit van de rondleidingen op te drijven. Met succes zo blijkt nu: want Bellewaerde Park noteert dit jaar een stijging van 30% reservaties voor de educatieve rondleidingen. Ook de gewone schoolbezoeken zitten dit jaar in de lift met 10% meer boekingen dan in 2005.

Praktische info

De volgende 2 weken zijn traditioneel de topweken voor de schoolreizen. Bellewaerde Park verwacht voor die periode ruim 30.000 leerlingen. Voor leerkrachten werden voorbereidende pakketten samengesteld over de 3 pedagogische projecten. Deze lesfiches kan je downloaden op de website: www.bellewaerdepark.be/groepen. Als je doorklikt naar "scholen" vind je alle info.

Plaats een reactie