Naar overzicht nieuws

Giraf Ghonda onverwachts gestorven

Reageer
© Bellewaerde

Bellewaerde meldt het overlijden van Ghonda, één van de twee vrouwelijke giraffen van het park. Ghonda stierf gisteren op de Belgische nationale feestdag en werd 8 jaar. De dood van het jonge dier kwam zeer onverwacht en is een harde noot voor de dierenverzorgers.

Ghonda is een Rothschild giraf en werd geboren op 6 juni 2006 in Burger's Zoo in Nederland. Ze kwam in 2008 aan in Bellewaerde bij de opening van het Savannegebied. Ghonda was zeer makkelijk te herkennen, ze was de kleinste vrouwelijke giraf van het park. Het was een zeer nieuwsgierig dier met een zeer zacht karakter.

Gevallen

Bij aankomst van de dierenverzorgers 's morgensvroeg werd Ghonda liggend aangetroffen in haar stal. Een giraf gaat normaal nooit liggen. Daarom werd onmiddellijk alarm geslagen en snelden de verzorgers en de dierenarts naar de giraf.

Op de camerabeelden bleek dat giraf Ghonda op tot nu toe onbekende wijze ten val kwam. Door deze val bezeerde de giraf haar spieren en ligamenten in de poten, waardoor ze niet meer op eigen kracht recht kon blijven staan. De dierenverzorgers en dierenarts van het park zijn de hele dag in de weer geweest om giraf Ghonda vooralsnog te redden, maar toen bleek dat dit niet lukte werd beslist om het dier te laten inslapen.

Autopsie

Het lichaam van Ghonda werd ondertussen overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent voor verder onderzoek. Een van de vermoedelijke oorzaken van de val kan een herseninfarct zijn.

Sterftecurves bij giraffen leren ons dat er wel vaker dieren sterven op zeer jonge leeftijd, en dat ze maximaal 25 jaar worden, zegt dierenarts Melissa Nollet van Bellewaerde. Bij de verzorgers en medewerkers van Bellewaerde is het overlijden van Ghonda zeer hard aangekomen.

Plaats een reactie