Naar overzicht nieuws

Eerste wisent geboorte in Bellewaerde Park

Reageer
© Bellewaerde

In Bellewaerde Park werd een Europese bizon of wisent geboren. Het diertje is een belangrijke aanwinst voor het kweekprogramma van deze sterk bedreigde diersoort.

Eerste wisent geboorte

Sinds dit voorjaar verblijft een groep wisenten (bison bonasus) in Bellewaerde Park en daar is nu een kleintje bij gekomen. Na een dracht van ongeveer 9 maanden kwam het jong ter wereld.

De geboorte verliep heel vlot en enkele bezoekers waren getuige van de wonderlijke gebeurtenis. In de late namiddag kwamen de dierenverzorgers ter plaatse waar ze konden vaststellen dat moeder bizon perste om haar jong ter wereld te brengen. Ook de dierenarts kwam er onmiddellijk bij, maar een interventie was niet nodig, alles verliep op natuurlijke wijze.

Van zodra het jonge kalfje ter wereld was gekomen waren de oogjes open en bewoog het kopje vrijwel meteen. Mama Esperança likte haar jong schoon en ook de 3 andere bizons toonden veel belangstelling voor het kleintje. Na een twintigtal minuten ondernam de pasgeborene enkele pogingen om recht te staan tot groot jolijt van een honderdtal bezoekers die alles hadden gevolgd. Enkele schuchtere pogingen en gekke bokkensprongen later stond het diertje recht en kreeg een spontaan applaus van het publiek.

Vervolgens ging het jong op zoek naar eten bij de mama en niet veel later dronk het zijn eerste melk, de biestmelk die hoefdieren nodig hebben om te kunnen overleven. Het diertje dartelde vrolijk rond en zo konden we ook al snel het geslacht vaststellen: een meisje.

De baby bizon stelt het heel goed en kan je vanaf dit weekend komen bezoeken in Bellewaerde Park. Je kan het jonge kalfje samen met haar moeder en de 3 andere volwassen dieren zien in hun verblijf recht tegenover de keverbaan.

De geboorte kon van A tot Z gefilmd worden en dat leverde unieke beelden op. Meestal worden deze dieren 's nachts geboren of zonderen moeders zich af in een hoekje maar nu kon iedereen het van dichtbij volgen. De beelden kan je bekijken op de website van Bellewaerde Park via deze link: http://www.bellewaerdepark.be/nl/geboorte-wisent/.

Wisenten: een bedreigde diersoort

De Europese bizon of wisent is een sterk bedreigde diersoort, die in het wild was uitgestorven na de tweede wereldoorlog. Door herintroducties van wisenten uit dierentuinen is er nu terug een beperkte populatie in de natuur.

Maar ook in dierentuinen blijft dit een zeldzame soort. In EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) dierentuinen zijn er op dit ogenblik slechts 328 wisenten (op 60 verschillende lokaties). Daarom is de geboorte van dit dier heel belangrijk voor de conservatie van de Europese bizon.

Ook in de toekomst wil Bellewaerde Park een rol blijven spelen binnen dit internationaal kweekprogramma en hopen we op nog meer geboortes bij de wisent vrouwtjes.

Plaats een reactie