Naar overzicht nieuws

Bellewaerde Park vangt twee Oekraïense beren op

Reageer
De vrouwtjesbeer verkent haar nieuwe verblijf in Bellewaerde Park.
De vrouwtjesbeer verkent haar nieuwe verblijf.
© Bellewaerde

Vandaag zijn twee beren van Mena Zoo uit Oekraïne aangekomen in Bellewaerde Park. De beren zullen in quarantaine geplaatst worden in Bellewaerde Park, dat fungeert als tussenstop in hun reis naar Wildwood Trust in Engeland, waar ze zullen verblijven tot het veilig is om terug te keren naar Oekraïne. Omwille van de quarantaineperiode zullen deze dieren niet zichtbaar zijn voor bezoekers.

Vraag voor opvang

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen coördineert de opvang van diverse dieren van de zoos in Oekraïne. Zij hadden de vraag gesteld of Bellewaerde Park ervoor open stond om dieren een tijdelijk verblijf te geven. Als dierentuin heeft Bellewaerde Park de doelstelling om diersoorten te beschermen. Uiteraard waren we overtuigd om te helpen toen ons deze uitzonderlijke vraag werd gesteld. Bellewaerde Park heeft de nodige faciliteiten en expertise om dieren op te vangen en medisch op te volgen, aldus Melissa Nollet, dierenarts in Bellewaerde.

Een lange reis

De twee beren Tishka en Sandra zijn afkomstig van hetzelfde nest en werden in januari 2015 geboren. Ze verbleven reeds enkele jaren in Mena Zoo in het noorden van Oekraïne, maar moesten op zoek naar een nieuwe thuis omwille van de oorlogssituatie.

De beren konden via een opvangcentrum in het zuid-westen van Oekraïne de grens oversteken en werden gedurende een maand opgevangen in Poznan Zoo in Polen. Na een reis van meer dan 2.800 kilometer vanaf Mena Zoo, kwamen de dieren uiteindelijk op vrijdag 10 juni aan in Bellewaerde Park.

Quarantaine

Omdat Oekraïne geen lid is van de Europese Unie, is het verplicht om deze dieren gedurende drie maanden in quarantaine te plaatsen, naar aanleiding van de Animal Health Law. Een maand hiervan werd reeds uitgevoerd in Polen; de laatste twee maanden zullen doorgaan in Bellewaerde Park. Deze periode maakt het mogelijk om de dieren van dichtbij dagelijks te observeren en de nodige testen uit te voeren in een gecontroleerde omgeving. Bij het optreden van eventuele ziektesymptomen kan hierdoor meteen ingegrepen worden, aldus Melissa Nollet, dierenarts in Bellewaerde.

De beren zullen door deze quarantaineperiode niet zichtbaar zijn voor de bezoekers van het park, zodat een minimaal contact met de buitenwereld kan gegarandeerd worden.

Na hun quarantaineperiode in Bellewaerde Park, keren de dieren terug naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. Van hieruit zullen ze binnenkort doorreizen naar Wildwood Trust in Engeland, waar ze kunnen verblijven tot het veilig is om terug te keren naar Oekraïne.

Aankomst van de beren in Bellewaerde Park door middel van een bestelwagen.
Uitladen van de transportkisten met de beren in Bellewaerde Park door middel van een wiellader.
Wegen van de vrouwtjesbeer in de transportkist in Bellewaerde Park.
Wegen van de mannetjesbeer in de transportkist in Bellewaerde Park.
Plaatsing van de transportkist met de vrouwtjesbeer in het quarantainegebouw van Bellewaerde Park door middel van een wiellader.
Plaatsing van de transportkist met de mannetjesbeer in het quarantainegebouw van Bellewaerde Park door middel van een transpallet.
De mannetjesbeer verkent zijn nieuwe verblijf in Bellewaerde Park.
De vrouwtjesbeer gluurt door de tralies van haar nieuwe verblijf in Bellewaerde Park.
De beren verkennen samen hun nieuwe verblijf in Bellewaerde Park.

Plaats een reactie