Naar overzicht nieuws

Bellewaerde Park denkt aan de dieren!

Reageer

Bellewaerde Park is verheugd het lidmaatschap van EAZA, de komst van twee jonge Giraffen en de opening van het nieuwe Apeneiland aan te kondigen. Bellewaerde Park combineert van oorsprong reeds attracties, natuur en dieren. Het Ieperse familiepark schuift nu het welzijn van de dieren als prioriteit naar voor.

Bellewaerde Park lid van EAZA (European Association of  Zoos and Aquaria)

Bellewaerde Park is trots te kunnen aankondigen dat ze sinds 2007 erkend zijn als lid van EAZA. Dit lidmaatschap is voor het park een officiële erkenning voor zijn kunnen en het bewijs dat het park voldoet aan de wettelijke normen voor dierenparken. EAZA: deze Europese vereniging heeft als doel het bevorderen van het wetenschappelijk onderzoek, het sensibiliseren van het publiek voor het natuurbehoud en het vergroten van de samenwerking tussen dierentuinen en Aquaria door het opstellen van plannen voor de collecties en het natuurbehoud en dit via de Europese Programma's voor bedreigde soorten (EEP).

Momenteel zijn er 138 EEP. Hiermee wil men het aantal dieren van zeldzame soorten handhaven op een niveau dat de bescherming van hun genetische aard toelaat. De dierenparken werken samen om de kansen van voortplanting van de dieren te maximaliseren door ze te plaatsen in verschillende parken om zo te vermijden dat er problemen met de bloedverwantschap voorkomen. De parken verbinden zich ertoe om het charter betreffende de huisvesting, de voeding en de zorg voor de dieren te eerbiedigen en deel te nemen aan onderzoeks- en/of behoudprogramma's.

2 jonge Rothschild Giraffen

Tana en Zawardi, de twee jonge Rothschild giraffen, beiden 3 jaar oud, worden dit weekend in Bellewaerde Park verwacht. Zij zijn afkomstig van een Deense zoo en komen Zuri vergezellen. Deze jonge knaap van anderhalf jaar verblijft reeds enkele maanden in het park.

Het verblijf van deze hoefdieren situeert zich in de Jungle zone van het park en kan 6 van deze zoogdieren huisvesten. Deze giraffen leven letterlijk met hun hoofd in de wolken en de volwassen exemplaren kunnen tot 5,5 meter groot worden. De vlekken op de pels van deze dieren vormt een unieke tekening die kan vergeleken worden met de vingerafdruk van de mensen. Met hun zeer grote ogen zijn ze tevens in staat heel ver te kijken. Met de komst van deze giraffen neemt Bellewaerde Park deel aan een van de EEP's en hoopt binnen 2 à 3 jaar een blijde gebeurtenis in de giraffefamilie te kunnen aankondigen.

5 saïmiris

Sinds de opening van het park in 2007 hebben 5 kleine zoogdieren afkomstig uit Amazonië, zich op een speciaal voor hen aangelegd eiland geïnstalleerd. Deze prachtige kleine aapjes hebben een zeer opgewonden karakter en kunnen worden bewonderd op hun domein gelegen aan de oevers van de grote vijver nabij het restaurant "Canadian Tea Room".

De Saïmiris zijn 30 à 50 cm groot en wegen ongeveer 600g. Ze hebben heel korte ledematen, een rond roze hoofdje bedekt met witte haren en vallen vooral op door hun dichtbegroeide staart. Deze Eekhoornaapjes verdienen hun bijnaam want ze huppelen op vier pootjes door de bomen. Ze zijn zeer sociaal, communiceren met klanken en geuren en zullen menig bezoeker kunnen bekoren!

Geleide schoolbezoeken achter de schermen.

Juni is traditioneel de maand van de schoolreizen. Bellewaerde Park ontvangt jaarlijks duizenden leerlingen op schoolreis. Ook nu is het park er weer helemaal klaar voor! Een schoolreis naar Bellewaerde Park staat niet alleen maar in het teken van plezier en fun. Bellewaerde Park wil de leerlingen duidelijk een educatieve boodschap meegeven door middel van zijn "Exotic Animal Days".

Deze educatieve projecten bieden kinderen de kans om door middel van een geleid bezoek een kijkje achter de schermen te nemen. Een unieke kans! De rondleidingen zijn volledig aangepast aan het niveau en de leeftijd van de kinderen en worden als een uur spannende en boeiende les aan de scholen aangeboden. Volgende zaken kunnen worden ontdekt tijdens de rondleidingen:

  • Carnivoren: de unieke leefwereld van roofdieren en hun eetgewoonten hebben na de rondleiding in de coulissen geen geheimen meer. Dieren leren kennen en hun voedingspatroon begrijpen is een belangrijke stap naar het respecteren van hun natuurlijke leefwereld.
  • Reuzen en lilliputters: we lopen even langs bij de reusachtige giraffen, de schattige stokstaartjes, de welgemanierde olifanten en babbelende wallaby's.Tijdens deze fascinerende ontdekkingstocht vertellen onze gidsen over de aparte eetgewoonten van deze mini- en maxi-vegetarirs en de manier waarop ze ter wereld komen. De cyclus van het leven ontdekken is een must voor groot en klein
  • Haa2ooh: wie kent ons natuurlijke waterzuiveringssysteem? Dat doet onzichtbaar zijn werk, maar is wel essentieel voor Bellewaerde Park en voor het milieu! In de rondleiding mogen de leerlingen een kijkje nemen achter de schermen van het pretpark. Ze worden meegevoerd met het afvalwater tot in het zuiverende rietveld en krijgen een antwoord op al hun vragen over het afvalwater van Bellewaerde Park, het rietveld en waterzuivering.

Geïnteresseerden kunnen alle informatie raadplegen op de officiële website www.bellewaerdepark.be/groepen en doorklikken op de rubriek "scholen".

En voor 2008

Momenteel zullen de bezoekers reeds versteld staan van de effectieve transformaties die zich in de zone van de herten, damherten en lama's voordoen. Eveline Dewolf, Hoofddierenverzorger, bijgestaan door een hele ploeg verzorgers en technici zijn volop aan het werken aan de inrichting van dit gedeelte om in 2008 de bezoekers in een nieuw dierenpark te verwelkomen. Later meer.

Plaats een reactie