Naar overzicht nieuws

Apenkuren in Bellewaerde Park

Reageer
© Bellewaerde

Bellewaerde Park verwelkomt zeven nieuwe dieren bij de apenfamilies. De Saïmiris of doodshoofdaapjes begroeten vijf nieuwe eilandbewoners en bij de kapucijnaapjes werden twee kleintjes geboren.

Blijde gebeurtenis bij de kapucijnapen

De groep kapucijnapen vind je in Bellewaerde Park in de Jungle zone, waar ze de bezoekers animeren met hun gekke sprongen en andere apenkuren. Sinds deze week zijn er 2 aapjes bijgekomen tot grote vreugde van de dierenverzorgers en het publiek dat getuige was van de geboorte.

Zowel Lipo als 't Moederke, twee jonge vrouwtjes, bevielen op dezelfde dag van hun kleintje. De aapjes worden door de moeder meegedragen op de rug of op de buik tot ze zelfstandig genoeg zijn om zelf te klimmen en slingeren tusen de bomen. aldus Eveline De Wolf, curator van Bellewaerde Park. De beide aapjes zijn voorlopig de laatste nakomelingen van de huidige kapucijnenfamilie omdat de groep niet te groot zou worden en omdat de dierenverzorgers een splitsing van de familie willen vermijden, in functie van het dierenwelzijn.

Het geslacht van de aapjes kan pas na een 3-tal weken worden bepaald. Daardoor kan er voorlopig nog geen naam gegeven worden aan de jongste telgen van de familie.

Saïmiris krijgen nieuw gezelschap

Sinds de opening van het park tijdens de paasvakantie kan het publiek kennismaken met 5 kleine saïmiris. Apenliefhebbers onder de bezoekers krijgen op bepaalde tijdstippen zelfs toegang tot het apeneiland en kunnen wandelen tussen de aapjes, die heel sociaal zijn en dit zeer leuk vinden. Ze zijn absoluut niet schuw en komen soms zelfs bij de bezoekers op de schouder zitten.

Begin deze week kregen de eilandbewoners het gezelschap van nog 5 nieuwe doodshoofdaapjes afkomstig van La Fleche, een EAZA-zoo (European Association for Zoos and Aquaria) nabij Le Mans. De 5 nieuwkomers maakten deel uit van een groep van 22 mannetjesapen en zijn via een Europees programma voor bedreigde soorten (European Endangered species Programme) in Bellewaerde Park terecht gekomen. Zowel voor de dierenverzorgers van Bellewaerde Park als voor de aapjes zijn het spannende dagen. In eerste instantie moeten de saïmiris hun nieuwe omgeving en het leven in semi-vrijheid op het eiland gewoon worden. Maar ze moeten natuurlijk ook wennen aan de 5 andere aapjes en stap voor stap worden ze geïntroduceerd bij de huidige groep.

Achtergrondinformatie i.v.m. de saïmiris:

De kleine doodshoofdaapjes zijn zeer actief en kunnen bewonderd worden op hun domein gelegen aan de oevers van de grote vijver nabij het restaurant "Canadian Tea Room". De Saïmiris zijn 30 à 50 cm groot en wegen ongeveer 600g. Ze hebben heel korte ledematen, een rond roze hoofdje bedekt met witte haren en vallen vooral op door hun dichtbegroeide staart. De doodshoofdaapjes zijn zeer sociaal en communiceren met klanken en geuren.

Plaats een reactie