Naar overzicht nieuws

4 lemuren in Bellewaerde Park

Reageer
© Bellewaerde

In hun campagne van dit jaar zet EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) de bescherming van de biodiversiteit en de fauna op het eiland Madagascar in de kijker. Als lid van deze Europese vereniging is het met veel plezier dat Bellewaerde Park 4 lemuren, waarvan 2 ringstaartmakis en 2 witkopmakis, in het park verwelkomt.

Aangepast verblijf

Aan de ingang van de Jungle Zone hebben de technische dienst en het decoratieteam een nieuw lemureneiland verwezenlijkt. Zowel het binnen- als buitenverblijf werd volledig aangepast aan de noden van de makis. De buitenoppervlakte bedraagt 0,6 hectaren en het verblijf wordt door een vier meter brede watergracht omringd. De bestaande bomen werden behouden en extra struiken werden aangelegd zodat de dieren zich van tijd tot tijd kunnen afzonderen.

Centraal op het eiland bevindt zich hun binnenverblijf: een mooi L-vormig gebouw van 70m² verdeeld in 2 zalen en een keukengedeelte waar de dierenverzorgers de maaltijden van de apen kunnen bereiden. Verder werden er zowel binnen als buiten koorden en allerlei speeltuigen genstalleerd. Het lemurenverblijf biedt ruimte voor ongeveer 10 apen. Het is dan ook de bedoeling om op korte termijn nog een derde lemurensoort te introduceren.

De bezoekers zullen via een bruggetje over de gracht toegang krijgen tot het apeneiland waardoor ze in contact zullen komen met de lemuren en hun gewoontes. Twee grote raamopeningen aan de voorgevel moeten de bezoekers de kans geven om de lemuren ook binnen in hun verblijf te bewonderen. Voor vele bezoekers belooft dit een nieuwe en zeer unieke ervaring te zijn. In het totaal bedroeg de "lemureninvestering" 200.000 euro om het project tot een goed einde te brengen, hiermee versterkt Bellewaerde Park zijn imago als attractie, natuur- en dierenpark.

De lemuren

De lemuur is het symbool bij uitstek van de endemische Madagaskische fauna en één van de meest ontroerende dieren ter wereld. Via deze keuze wenst Bellewaerde Park het publiek informatie te verschaffen over Madagascar en de dieren die op dit eiland leven. Binnen de familie van de lemuren bestaan 36 verschillende soorten. In Bellewaerde Park zijn er 2 soorten lemuren aanwezig. Lippie en Jari maken deel uit van de meest bekende lemurenfamilie, Lemur Catta of ringstaartmaki, herkenbaar aan hun goudgele ogen en zwart/wit gestreepte staart.

Evik en Flo behoren tot de tak van de witkopmakis of de Eulemur fulvus albifrons. Omdat de witkopmakis in het wild praktisch nog niet bestudeerd zijn geweest, zijn ze ook minder bekend dan de ringstaartmaki. Tot nu toe zijn ze de enige twee witkopmakis op Belgische bodem. De mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door hun wit hoofdje en zwarte snuit, terwijl de vrouwtjes een bruin hoofdje hebben.

De onderste ledematen van de lemuren zijn groter dan de bovenste. Ze hebben 5 tenen en 5 vingers. Ze wegen tussen 2 en 3 kg en zijn van 30 tot 50 cm groot. Hun staart is even lang als hun lichaam. Hun maaltijden bestaan voornamelijk uit fruit en groenten. Momenteel moeten de 4 lemuren zich aan hun nieuwe omgeving aanpassen waardoor ze liever in hun huisje blijven, maar nu en dan komen de ringstaartmakis al even naar buiten piepen. Binnen enkele weken zullen de bezoekers de kans krijgen om op het eiland te komen en kennis te maken met 4 unieke diertjes.

Plaats een reactie