Rode vari

De rode vari heeft een rode, roestbruine rug waar het z'n naam uiteraard aan dankt. Z'n vacht is lang en waterdicht en in het zonlicht lijkt het zelfs alsof het in vuur en vlam staat! De buik, poten, staart en kop zijn zwart en in de nek is er een witte streep te zien. Op hun kop staan vrij lange oren en staat een spitse natte neus. De onderkaak en de tanden hebben de vorm van een kam waardoor de rode vari z'n vacht makkelijk kan onderhouden en er dus altijd piekfijn uit ziet.

Bedreigd

Gezien deze dieren in de bomen leven, is de grootste bedreiging het verkleinen van hun leefgebied door ontbossing. Daarnaast wordt er nog steeds gejaagd op de rode vari door de lokale bewoners voor hun vlees of om te verkopen op de zwarte markt. Verder wordt het Noord-Oosten van Madagascar geregeld geteisterd door cyclonen waardoor het leefgebied van de dieren wordt aangetast.

Hoog in de bomen

De jongen worden geboren na een draagtijd van 90 tot 103 dagen, meestal aan de start van het regenseizoen omdat er dan meer voedsel beschikbaar is. Over het algemeen worden er twee tot drie jongen geboren (vaak tweelingen of drielingen). De kleine maki's blijven gedurende enkele weken in het nest, bestaande uit takken en mos, gemaakt door de moeder op tientallen meters hoogte.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Varecia rubra
Themagebied
Jungle
Status
Bedreigd
Verspreiding
Madagascar
Leefgebied
Tropisch regenwoud

Wist je dat…

  • de rode vari een van de meest luidruchtige lemuren is? De dieren hebben een twaalftal verschillende geluiden om te communiceren met hun soortgenoten.