Rode neusbeer

De rode neusbeer heeft z'n naam heus niet gestolen. De kleurencombinatie aan de bovenzijde van z'n vacht is donkerbruin met grijs en laat een roestig rode indruk na. Mede door de karakteristieke zwart-bruine staart met gele ringen lijkt het dier wat op een wasbeer, zij het dan wel met een lange en spitse snoet. Kenmerkend aan de kop zijn de lichte vlekken rondom de ogen en de kleine oortjes.

Nieuwsgierig

Neusberen, ook wel coati's genoemd, komen uit Zuid-Amerika. Deze kleine roofdieren zijn verwant aan de wasbeer en de kleine panda. De neusberen zijn overdag actief en zeer nieuwsgiereg, ze steken overal hun lange, gevoelige neus in.

Eten & wassen

Het grootste gedeelte van de dag zijn de dieren bezig met zoeken naar voedsen, een bezigheid die af en toe wordt onderbroken door een lichaamsverzorging. Ze besteden net als apen veel tijd aan het verzorgen van elkaars vacht. De dieren kammen hun vacht afwisselend met de nagels van hun poten en hun tanden

Alarm

Zodra één van de neusberen alarm slaat, klimt de hele groep pijlsnel naar de top van een boom. Eerst verwittigen ze elkaar door een snel opeenvolgend grommend geluid. Als er gevaar dreigt, vluchten ze in de bomen.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Nasua nasua
Themagebied
Jungle
Status
Veilig
Verspreiding
Zuid-Amerika en Midden-Amerika
Leefgebied
Oerwoud

Wist je dat…

  • neusberen in het wild gemiddeld 7 tot 8 jaar oud worden, en in zoo's wel tot 17 jaar.