Ringstaartmaki

De ringstaartmaki's hebben een gestreepte staart waaraan ze hun naam te danken hebben. De kop van deze maki's is net zoals de staart zwart, grijs en wit. Deze dieren behoren tot de halfapen: ze lijken niet op de andere apen die we kennen en ze zijn minder intelligent doordat ze zich minder ontwikkeld hebben.

Halfapen

De ringstaartmaki is een vrij grote halfaap uit de familie der maki's of lemuren. Ze worden halfapen genoemd omdat ze wel veel op apen lijken, maar minder uitgesproken apenkenmerken hebben. Ze hebben bijvoorbeeld kleinere hersenen, een gevoelinger reukorgaan dan echte apen, en vaak een lange snuit.

Ze zijn eigenlijk een primitieve soort apen. Maki's zijn nauw verwant met de andere lemuren op Madagaskar. Ze kunnen goed klimmen, maar leven meer op de grond dan de andere lemuren.

Zonnekloppers

Deze halfapen zijn grijs bovenaan, lichter onderaan en hebben een opvallende, lange pluimstaart met 14 witte ringen, die worden afgewisseld met zwarte ringen. Ze leven in sociale groepen van 3 tot 25 dieren, waar een strenge rangorde heerst.

Een ringstaartmaki is een echte zonneklopper. Vol overgave kan hij wijdbeens en met gespreide armen van de zonnestralen genieten.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Lemur catta
Themagebied
Jungle
Status
Kwetsbaar
Verspreiding
Madagascar
Leefgebied
Woud

Wist je dat…

  • de vrouwen het bij de ringstaartmaki's voor het zeggen hebben? Binnen de groep is een dominant vrouwtje de baas.