Leeuw

De leeuw, ook wel "koning der dieren genaamd", is een grote katachtige met een korte snuit, behoorlijk kleine oren en een erg brede kop. Hoewel dit roofdier één van de beste jagers in de dierenwereld is, brengt hij het grootste deel van de dag al luierend door. Soms ligt hij wel tot twintig uur per dag te rusten en is hij enkel actief om te jagen!

De leeuwencréche

Leeuwen leven in familiegroepen, die gewoonlijk bestaan uit één of twee volwassen mannen en wel tien leeuwinnen die verwant zijn aan mekaar. Wanneer de leeuwinnen gaan jagen, blijft er eentje bij de jongen als babysit. Ze zoogt dan ook de jongen van haar zusters. Eens volwassen blijven de dochters bij de groep. De zonen trekken weg als ze ongeveer drie jaar oud zijn, op zoek naar een eigen groep.

Stoere mannenmacho

De mannetjesleeuw kan je herkennen aan de lange haren rond zijn kop. Die worden manen genoemd. Hij is ook tien centimeter groter dan de leeuwin en hij weegt ongeveer vijftig kilo meer. De leeuw jaagt maar zelden mee.

Hij maakt een luie indruk, maar ook een mannetjesleeuw moet hard werken. Hij moet op zijn hoede zijn voor andere mannetjes die de groep willen overnemen. Wanneer dit gebeurt, zal de nieuwe mannetjesleeuw eerst zijn rivaal verjagen en daarna de jongen in de groep doden. Zo kan hij met de vrouwtjes paren en zeker zijn dat de jongen in de groep van hem zijn.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Panthero leo
Themagebied
India
Status
Afrika: kwetsbaar - Indië: kritisch bedreigd
Verspreiding
Afrika, Indië
Leefgebied
Woudgrasland, savanne, woestijn

Wist je dat…

  • leeuwen samen werken om grote prooien te vangen?
  • deze katachtigen in het wild het grootste deel van de dag slapen? Dit is soms wel twintig uur per dag!
  • eerst de volwassen mannetjes eten, daarna de vrouwtjes en als laatste de jonge dieren?
  • een rennende leeuw een snelheid kan halen van 70 kilometer per uur? Dat is even snel als het treintje van de Boomerang in Bellewaerde Park!
  • leeuwen niet kunnen spinnen? Alleen kleine katten, zoals onze poezen thuis, kunnen spinnen. Grote katten zoals leeuwen en tijgers kunnen brullen en grommen, maar niet spinnen!