Doodshoofdaapje

De benaming van deze dieren komt ongetwijfeld door de gezichtskentekening die je in hun kopje ziet. Doodshoofdaapjes zijn heel actieve en sociale apen. In het wild bewegen ze zich in hoge bomen voort en maken korte sprongen van tak naar tak. Er zouden zo'n vijftal verschillende soorten zijn die je dankzij de kleur van hun vacht kunt onderscheiden.

Paarseizoen

In het paarseizoen lijken sommige mannetjes plots te groeien: ze slaan meer vet op waardoor hun schouders breder worden. Ze lijken net bodybuilders en zijn zeer agressief tegen elkaar. Het zijn de dominante mannen en alleen zij paren met de vrouwtjes. Na het paarseizoen krijgen ze weer hun normale formaat en hebben ze weinig te zeggen in de groep.

Veel te vertellen

De witte wenkbrauwen van het doodshoofdaapje spelen een belangrijke rol bij de communicatie tussen de aapjes. De witte vlekken zorgen ervoor dat de andere apen vanop afstand zien of het doodshoofdaapje zijn wenkbrauwen fronst (ik ben boos) of zijn ogen openspert (gevaar!).

Naast deze gezichtsuitdrukkingen kunnen de aapjes ook via geluiden aan elkaar laten weten waar ze zitten en of er misschien gevaar dreigt. De doodshoofdaapjes hebben elkaar dus via lichaamstaal en geluiden veel te vertellen.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Saimiri sciureus
Themagebied
Jungle
Status
Veilig
Verspreiding
Zuid-Amerika
Leefgebied
Regenwoud
Levensverwachting
21 jaar
Gewicht pasgeboren dier
100 gram
Gewicht volwassen dier
Mannetje 1000 gram en vrouwtje 800 gram
Eerste zwangerschap
Op 2,5 jaar
Draagtijd
170 dagen
Grootste vijand
Verdwijnen van hun leefgebied door massele ontbossing

Wist je dat…

  • het doodshoofdaapje een beetje een enge naam heeft? Met zijn witte kringen rond de ogen en het zwarte snuitje heeft hij wel iets van een doodshoofdje.
  • doodshoofdapen soms op hun handen en voeten plassen? Zo laten ze een geurspoor achter als ze over de takken lopen.
  • na een draagtijd van 170 dagen het vrouwtje één jong krijgt dat bij de geboorte al 100 gram weegt? Dat is één zevende van het lichaamsgewicht van de moeder. Bij mensen zou dat overeenkomen met een mensenbaby van 9 à 11 kilogram!
  • doodshoofdaapjes in grote groepen van zo'n 40 à 100 dieren leven? Daardoor is er steeds wel ééntje die gevaar opmerkt. Tevens staan ze met z'n allen sterk tegenover grotere apen die naar hetzelfde voedsel zoeken.