Wakala

Neem plaats in een van de drie gekleurde Wakala kano's en vertrek op een leuke tocht tussen de bossen en langs het water van de Canadase Kwakiutl-stammen. Zet je schrap voor enkele vinnige bochten, een versnelling en de grote finale: een metershoge antenne waarbij je voorwaarts naar boven klimt en achterwaarts weer naar beneden valt.

Lengtebeperkingen

100120
  • Tot 100 cm: niet toegankelijk.
  • Tussen 100 cm en 120 cm: toegankelijk mits begeleiding van een volwassene.
  • Vanaf 120 cm: toegankelijk.

Technische fiche

Type
AchtbaanFamilie
Subtype
Custom family coaster
Constructeur
Gerstlauer Amusement Rides
Constructiejaar
2020
Themagebied
Canada
Kostprijs
7,5 miljoen euro
Aantal inversies
0
Lengte
660 meter
Hoogte
21 meter
Snelheid
50 kilometer per uur
Aantal treinen
3
Aantal personen per trein
20 (2 personen per rij waarvan 10 in totaal)
Capaciteit
1000 personen per uur

De legende van Wakala

Wakala is een Amerindiaanse leider met een onverzadigbare nieuwsgierigheid. Hij wil alles zien en de wereld rondreizen aan boord van zijn lievelingskano waarop hij een grote raaf heeft geschilderd.

Op een dag toen hij ging vissen, viel hij in slaap. Toen hij wakker werd, besefte hij dat zijn kano over de bossen aan het zweven was. Plots hoorde hij een stem…

Croa, croa, croa, croa, croa. Wakala, ik neem je mee naar de verste uithoeken van de wereld! zei de geest van de raaf die de kano doet vliegen.

Wakala observeert en leert veel van de mensen en dieren die op aarde leven. Na een lange tocht vliegt de kano door de wolken om zo de verste uithoek van de wereld te bereiken.

Daar staat een grote totempaal. Het is de totem die de wereld vasthoudt. Onder de indruk van dit grandioos spektakel beseft Wakala dat alles wat hij gezien heeft en alle kennis die hij heeft opgedaan met zijn volk moet delen.

De geest van de raaf neemt hem terug mee naar huis naar de plaats waar hij in slaap was gevallen. Wakala besluit om een totempaal te beeldhouwen naar het beeld van de totem die hij in de verre uithoeken van de wereld heeft gezien.

Zijn totem is prachtig en is een inspiratiebron voor dansen, maskers en kostuums, de ene nog mooier dan de andere. Wakala is de man die de totem die de wereld vasthoudt heeft gezien en de kennis deelde met zijn volk.

Vrij geïnspireerd door een Kwakiutl-legende.

Het Kwakiutl volk

Het Kwakiutl volk of de Kwakwaka’wakw wonen ten noorden van het eiland Vancouver en op het vasteland in Brits-Columbia. De naam Kwakiutl betekent ‘strand aan de andere kant van het water’. Er bestaan 30 stammen of autonome groepen die de Kwak’wale dialecten, de gesproken taal van de Kwakiutl, spreken. Ze leven voornamelijk van de visvangst en de jacht en hebben een heel weelderige cultuur en kunst ontwikkeld.

Hun legendes zijn talrijk. Het verhaal van Wakala met zijn vliegende boot en de totem die de wereld vasthoudt, maakt deel uit van deze legendes. In de 19de eeuw telde de Kwakiutl gemeenschap slechs 8000 leden. Op vandaag teld de Kwakiutl bevolking naar schatting 5500 personen.