Naar overzicht nieuws

Zomerse geboortes in Bellewaerde Park

Reageer
© Bellewaerde

Bellewaerde Park heeft er 4 nieuwe bewoners bij! Bij de Boliviaanse doodshoofdaapjes werd een jong geboren en ook de capibara's kregen gisteren 3 kleintjes.

Capibara's

De maand augustus ging van start met een blijde gebeurtenis bij de capibara's in Bellewaerde Park. Voor het eerst sinds zij vertoeven langs de oever van de attractie Jungle Mission is er een geboorte bij het grootste knaagdier ter wereld, ook wel "waterzwijn" genoemd. Er werden gisteren (1 augustus) drie kleintjes geboren. Capibara's zijn nestvlieders. Dit betekent dat de jongen van bij de geboorte al genoeg ontwikkeld zijn om de plaats waar ze geboren zijn te verlaten, zelfstandig te eten en op eigen kracht de moeder te volgen. Momenteel eten ze voornamelijk bamboeblaadjes en worden ze gezoogd door hun mama. Bezoekers die de jonge capibara's willen zien kunnen een tochtje maken in de bootjes van Jungle Mission.

Boliviaanse doodshoofdaapjes (saimiri boliviensis boliviensis)

Ook bij de Boliviaanse doodshoofdaapjes is er gezinsuitbreiding. Het koppeltje is pas sinds januari bij elkaar en zorgde meteen voor een nakomeling. Onderzoek heeft aangetoond dat het vaak lang duurt voordat deze dieren kweken en dit maakt het heel uniek. Het kleine aapje is intussen enkele weken oud en groeit snel. Boliviaanse doodshoofdaapjes zijn een bedreigde diersoort en staan op de "IUCN Red List of Threatened Species". Tot vorig jaar leefde in Bellewaerde Park een andere niet-bedreigde soort doodshoofdaapjes, maar sinds 2012 heeft Bellewaerde Park een kweekgroep met de meer zeldzame Boliviaanse soort. Op die manier wil het park een rol spelen in de conservatie van deze apensoort. De bezoekers kunnen op "kraambezoek" komen op het eiland van de doodshoofdaapjes, dat elke dag open is voor publiek tussen 13u en 16u.

Kweekprogramma's en geboortes

In de lente waren er ook al geboortes bij de witoorpenseelaapjes (een tweeling), de wallaby's (5 baby's) en de witkopmaki's (1 jong). Daarnaast participeert Bellewaerde Park in internationale kweekprogramma's met de Rotschild giraffen en sinds dit jaar ook met de zebra's en de Europese bizons.

Plaats een reactie