Naar overzicht nieuws

Giraffen van Bellewaerde Park vertrekken op vakantie

Reageer

In Bellewaerde Park wordt momenteel druk gewerkt aan een combi-dierenproject. Vanaf de zomer zullen de bezoekers de nieuwe Savanne kunnen bewonderen, waar giraffen, zebra's en struisvogels samenleven. Om de bouwwerken van de nieuwe stallen te kunnen starten, vertrekken de giraffen tijdelijk op vakantie!

Zuri en Margriet op vakantie!

Vanaf de zomer krijgt Bellewaerde Park er een trekpleister bij. De giraffenweide wordt uitgebreid, en de dieren krijgen er gezelschap van een kudde zebra's en van struisvogels. Op dit ogenblik worden de werken gestart en moet de huidige stalling van de giraffen afgebroken worden. In tussentijd zoeken Margriet (of kortweg Grietje), die vorige zomer nog haar 10e verjaardag vierde, en haar kompaan Zuri andere oorden op bij onze noorderburen… Grietje vertrekt naar Beekse Bergen, en Zuri zal verblijven bij EKIPA, die ook het transport van de giraffen voor zijn rekening neemt.

Speciaal transport

Giraffen zijn delicate en fragiele dieren. Vooral door hun lange poten en nek (tot 5.5m hoog) én omwille van het feit dat deze dieren niet helemaal kunnen neerliggen is het zeker geen alledaags gebeuren om een giraf te vervoeren! Bovendien worden deze zoogdieren bij de minste afwijking van routine onrustig en gestresseerd. Daarom is een doelbewuste methode en een speciaal ontworpen uitschuifbare container nodig om deze dieren in de best mogelijke omstandigheden te transporteren. De container moet uiteraard op de openbare weg kunnen rijden, waarbij je rekening moet houden met de wettelijke normen en maximum hoogtes (bruggen, …). Anderzijds is de container uitschuifbaar van 3.5m tot 6m om de dieren extra ruimte te geven bij het lossen en laden en tijdens rustpauzes onderweg.

Voor het giraffentransport doet Bellewaerde Park beroep op EKIPA, één van de drie erkende Europese transportfirma's die instaan voor vervoer van grote exotische dieren als olifanten, neushoorns en giraffen. EKIPA staat voor Experienced Know-how In Professional Animal-transport, is gespecialiseerd in giraffen en heeft jarenlange ervaring met wereldwijde dierentransporten. EKIPA zorgt ook voor de tijdelijke opvang van dieren wanneer er verbouwingswerken zijn in een dierenpark of zoo.

Medische voorzorgen

Een transport brengt bij elk dier stress teweeg en om dit te verminderen krijgen de giraffen drie dagen vooraf een kalmeringsmiddel toegediend. Zonder deze sedatie is het laden van een giraf een zeer risicovolle actie en zo goed als onmogelijk, zowel voor het dier als voor de verzorgers. De dierenverzorgers in Bellewaerde Park hebben dit transport al weken vooraf voorbereid door het dier te laten wennen aan het stilstaan in een chute, d.i. een soort gang geplaatst aan de poort van de stal. De giraf wordt hierbij beperkt in ruimte zodat de dierenarts op een veilige en diervriendelijke manier het onderzoek en de sedatie kan uitvoeren.

Check-in op 12 februari

Op dinsdagmorgen 12 februari zal het giraffentransport plaats vinden. Margriet is de eerste giraf die Bellewaerde Park zal uitwuiven. Als alles vlot verloopt kan Zuri nog dezelfde dag vertrekken, zoniet wordt dat een dagje later. Het inladen van een giraf kan vrij snel gebeuren. De speciale trailer wordt tot aan de poort van de giraffenstal gereden en vervolgens wordt de giraf ingeladen. De voorbereidingen om dit veilig te laten verlopen voor de dieren én hun verzorgers nemen meestal meer tijd in beslag dan het inladen zelf.

Aanwezigheid pers bij vertrek giraffen

Indien u er als journalist, fotograaf of cameraploeg wenst bij te zijn op het moment dat de giraffen worden ingeladen in de speciale container, dan vragen wij u uitdrukkelijk om ons dat uiterlijk op maandag 11 februari telefonisch of per e-mail te laten weten, zodat wij dit zo vlot mogelijk kunnen organiseren, rekening houdend met de situatie die op zich al bijzonder stresserend is voor de giraffen. Op dat ogenblik zullen we u ook meer info geven over het exacte tijdstip en enkele praktische afspraken maken.

Plaats een reactie