Naar overzicht nieuws

Bungeefun voor de leeuwen in Bellewaerde Park

Reageer
© Bellewaerde

In Bellewaerde Park is niet alleen voor de bezoekers vanalles te beleven. Om het natuurlijk gedrag van de dieren te stimuleren zorgen de dierenverzorgers geregeld voor "animal enrichment" of gedragsverrijking en vandaag kregen de leeuwen een nieuw speeltje!

Bungee fun

Om het jachtinstinct van de leeuwen te stimuleren werd een heuse bungee constructie op touw gezet in het buitenverblijf van de leeuwen.

Een boomstronk van ruim 1 ton werd in de grond verankerd om bestand te zijn tegen de trekkracht van de leeuwen, die zo'n 300 kg wegen. Bovenaan de boomstam werd een bungee-elastiek vastgemaakt waaraan een kubus is bevestigd. De kubus is een zelfgemaakte creatie van de verzorgers en werd geweven uit brandslangen en vervolgens besprenkeld met bloed. De kubus is zo gemaakt dat er ook stukjes vlees tussen de geweven brandslangen kan gestopt worden.

Op deze manier wordt het natuurlijk instinct van de leeuwen aangewakkerd en stimuleren we hen om extra te bewegen. Wanneer de leeuwen hun "prooi" proberen vast te grijpen zorgt het bungee effect ervoor dat de leeuwen actief moeten lopen en springen om de kubus te bemachtigen.

Bij de eerste kennismaking met het nieuwe bungee speelgoed keken de leeuwen als echt katachtigen de kat uit de boom. Het mannetje liet zoals gewoonlijk zijn vrouwtjes "op jacht" gaan en bekeek alles vanop een veilige afstand. De jongste leeuwinnen waren wel heel enthousiast. In het begin raakten ze de kubus nog voorzichtig aan, maar al snel werden de klauwen en tanden erin gezet.

De dierenverzorgers hebben alles gefilmd en het resultaat kan u bekijken via volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=JHalFUtceOU. U vindt dit filmpje ook makkelijk door "Bungee fun voor de leeuwen" in te tikken.

Animal enrichment

De nieuwe bungee voor de leeuwen is een goed voorbeeld van gedragsverrijking. In Bellewaerde Park leven ruim 300 tropische dieren in een omgeving die de natuurlijke habitat van het dier zo goed mogelijk nabootst. Het park wil het verschil maken door zijn dieren de best mogelijke omgeving en verzorging te bieden. Animal enrichment is hierbij een heel belangrijk aspect.

Sinds enkele jaren wordt gedragsverrijking toegepast maar dit jaar wil curator Nadimir Maslov het "enrichment" aanbod verder uitbreiden en enkele nieuwe vormen introduceren. Nadimir Maslov is veearts van opleiding en sinds een drietal jaar verantwoordelijk voor het wel en wee bij de dieren in het park. Hij is een groot voorstander van "enrichment" om het instinct en de natuurlijke creativiteit van de dieren te stimuleren.

Huisvesting en voeding zijn uiteraard heel belangrijk voor het dierenwelzijn, maar we willen ook het psychisch welzijn van onze dieren bevorderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat animal enrichment hierbij een uitstekende stimulans is. Gezien de dieren in Bellewaerde Park niet zelf op jacht moeten gaan om te overleven, doen wij er met de verzorgers alles aan om hun natuurlijke gedrag op een andere manier te stimuleren dixit Nadimir Maslov.

Er bestaan heel wat vormen enrichment, maar de meest bestudeerde is "food enrichment". Variatie in de inrichting van de dierenverblijven, onderzoek stimuleren, geurverrijking, speelgoed en ook training zijn andere vormen van verrijking.

De voorbije jaren werd in Bellewaerde Park voornamelijk aan food enrichment gedaan. Dan wordt het voedsel op een andere manier aangeboden en moeten de dieren een inspanning doen om hun lekkers te vinden. Zo hebben de tijgers in Bellewaerde Park een catchbal waar af en toe vlees wordt in gelegd, bij de aapjes worden meelwormen tussen borstels verstopt, de olifanten hebben een grote bal waarmee ze moeten schudden om er korrels uit te laten vallen, …

De komende maanden zullen verschillende nieuwe vormen van enrichment aangeboden worden aan de dieren in Bellewaerde Park.

Plaats een reactie