Naar overzicht nieuws

Babybizonboom in Bellewaerde

Reageer
© Bellewaerde

Afgelopen weekend is opnieuw een Europese Bizon geboren in Bellewaerde. Dit brengt de teller op drie babybizons in slechts twee maand tijd. De geboortes van de bizons zijn heel belangrijk voor het park, dat actief deelneemt aan het internationaal kweekprogramma met als doel deze diersoort te herintroduceren in het wild.

Drie geboortes

De afgelopen twee maand zijn maar liefst drie Europese Bizons geboren in Bellewaerde. Na een dracht van elf maand, werden alle drie de kalfjes gezond geboren. Het gaat om één vrouwelijk en twee mannelijke bizons. In totaal zijn er nu negen Europese Bizons te bewonderen in Bellewaerde.

Internationaal kweekprogramma

De Europese Bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa. Het oorspronkelijke leefgebied van de Wisent is Oost-Europa, maar ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog was de diersoort volledig uitgestorven. Dankzij verschillende kweekprogramma's en herintroduceringsprojecten ontstond er opnieuw een wilde populatie. Wereldwijd zijn er nu ongeveer 5046 Europese Bizons. Hiervan leven slechts 3230 in vrije of semi-vrije kuddes.

Sinds de komst van de Europese Bizons in 2012 in Bellewaerde, zijn er diverse geboortes geweest. Goed nieuws dus voor het Europese kweekprogramma van EAZA (European Association for Zoos and Aquaria). Een deel van de bizonkudde van Bellewaerde zal in de nabije toekomst terug in het wild worden geïntroduceerd, via het project van Rewilding Europe en WWF Roemenië. Dit herintroduceringsproject van Europese Bizons is heel belangrijk voor de conservatie van de diersoort en de biodiversiteit in hun oorspronkelijk leefgebied.

Plaats een reactie