Naar overzicht nieuws

Allemaal beestjes in Bellewaerde Park

Reageer
© Bellewaerde

De dieren maken het mooie weer in Bellewaerde Park! Deze week worden 5 nieuwe ringstaartmaki's geïntroduceerd en bij de "moonwalkende" olifanten wordt er druk getraind met het oog op hun transport na de zomer. Dierenliefhebbers kunnen sinds kort mee op pad met de verzorgers om het ontbijt te serveren bij de dieren, en wie dat wil kan peter of meter worden van zijn lievelingsdier.

5 nieuwe ringstaartmaki's

In 2007 werd in Bellewaerde Park een nieuw verblijf geopend vlakbij het dierenpark met de geitjes, waar je kan kennismaken met witkoplemuren en ringstaartmaki's. Deze dieren zijn halfapen, die oorspronkelijk uit Madagascar komen. Ringstaarmaki's hebben hun naam te danken aan hun opvallende lange pluimstaart met 14 witte ringen, die afgewisseld worden met zwarte ringen.

Vanaf 24 juli worden 5 nieuwe ringstaartmaki's geïntroduceerd in de huidige groep. Het lemureneiland is voor de bezoekers toegankelijk van 14u30 tot 15u30. Zo kunnen ze van heel dichtbij kennis maken met de nieuwe dieren.

Nieuwe thuis voor de olifanten

De olifanten halfbroers Po-Chin en Assam kwamen in 2004 naar Bellewaerde Park en zijn nu 9 jaar oud. Na de zomer zullen ze elk naar een andere Europese zoo vertrekken waar ze kennis mogen maken met enkele vrouwtjes in het kader van het EEP kweekprogramma. Bellewaerde Park zal dan 2 nieuwe jonge olifantenbullen mogen verwelkomen.

Om het transport van de olifanten zo vlot mogelijk te laten verlopen krijgen Po-Chin en Assam momenteel dagelijks training. Bij vervoer van olifanten kan men opteren om ze te verdoven, of om hen te trainen en te laten wennen aan het idee dat ze geketend zijn voor het vervoer en rustig blijven op een kleine oppervlakte. In het belang van de dieren opteert Bellewaerde Park voor de tweede optie en krijgen de puberende olifanten dagelijks training waarbij ze leren wennen aan een zogenaamde "bracelet" rond hun voeten. Later zullen ze ook trainen met een transportcontainer, zodat ook zo'n ruimte voor hen niet onbekend is.

Moonwalkende olifant

Intussen blijven Assam en Po-Chin nog steeds dé populairste dieren in Bellewaerde Park. Dat ze goed getraind zijn en dus via targettraining commando's leren uitvoeren kwam trouwens onlangs nog van pas om Assam te laten moonwalken, als eerbetoon aan Michael Jackson. Het resultaat kan je zien op www.eternalmoonwalk.com. Bij zoeken tik je "Bellewaerde" in en dan zie je de moonwalkende olifant verschijnen tussen alle andere deelnemers.

Ontbijten met de dieren

Omdat onze dierenverzorgers heel vaak de vraag krijgen of een bezoek achter de schermen mogelijk is, werd dit seizoen een nieuw project in het leven geroepen. Dierenliefhebbers kunnen op een ochtend "junior dierenverzorger" worden en gaan met de vaste verzorgers op pad om de dieren van ontbijt te voorzien.

Om alles te weten te komen over de job als dierenverzorger start de dag met een leuke babbel met de verzorgers. Daarna is het tijd om in actie te komen en krijgen de olifanten en de giraffen ontbijt op bed. Eens deze reuzen hun ontbijt hebben verorberd mogen de deelnemers aan de slag met borstel en schop om hun stallen schoon te maken.

Daarna mogen ze hun kunsten als chefkok laten zien in de dierenkeuken. Met ruim 200 dieren in het park (aapjes, leeuwen en tijgers, giraffen, zebra's, flamingo's, …) moeten er heel wat maaltijden worden klaargemaakt. Kilo's appels, wortels, sla en tomaat passeren dagelijks door de keuken. Maar het serveren van de maaltijden aan de dieren is uiteraard het leukste!

Peter of meter gezocht

Een tweede nieuw project werd ook op aanvraag van enkele bezoekers opgestart. Wie actief wil bijdragen tot het welzijn, de verzorging en de leefomgeving van de dieren, kan  peter of meter worden. Zowel individuen als bedrijven kunnen zich over een "petedier" ontfermen. Dit houdt in dat je een vast bedrag schenkt aan je dier, dat Bellewaerde Park investeert in voeding, medische kosten en huisvesting. Peters en meters krijgen een seizoenspass om hun petekindje op elk moment te kunnen bezoeken, een certificaat en een bordje met hun naam bij het verblijf van hun dier. Een uitgebreide lijst met alle dieren vindt je terug op de website.

Vandaag hebben 11 dieren al een peter of meter gevonden, waaronder een tijger, 3 doodshoofdaapjes, 2 stokstaartjes, 2 mara's, een kapucijnaap, een wallaby en een zwaan.

Plaats een reactie