Naar overzicht nieuws

3 uiterst zeldzame amoerluipaarden geboren in Bellewaerde

Reageer
© Bellewaerde

Vandaag werden drie Amoerluipaarden geboren in Bellewaerde, één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Het gaat om een unieke geboorte voor Bellewaerde, dat als enige Belgische dierentuin met een kweekkoppel Amoerluipaarden deelneemt aan het internationaal kweekprogramma. Doelstelling is om na verloop van tijd de nakomelingen terug te kunnen uitzetten in hun natuurlijke habitat in Rusland en Noord-China.

Unieke geboorte

Na een zwangerschap van ongeveer 100 dagen, werden de welpjes van Amoerluipaarden Vlada en Kitan op zaterdag 21 mei vanaf 18 uur geboren. Dit is de eerste geboorte voor het Amoerluipaard Vlada, maar de dierenverzorgers merken dat ze het goed doet. Vlada likte meteen haar jongen schoon en liet hen ook melk drinken.

Dankzij de aangepaste "babykamer" in het binnenverblijf van Vlada, kunnen de welpjes in alle veiligheid rondkruipen. De dierenverzorgers monitoren alles via bewakingscamera's. Binnenkort, zullen de welpjes worden gevaccineerd. De dierenverzorgers bekijken dan meteen het geslacht van de jongen.

Internationaal kweekprogramma

Sinds de komst van de Amoerluipaarden in 2014, neemt Bellewaerde deel aan het internationaal kweekprogramma in samenwerking met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria). Dit programma heeft als doelstelling om de nakomelingen, geboren in dierentuinen, terug in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland, het oorspronkelijk leefgebied van de dieren. Dit reintroductieproject heeft er ondertussen al voor gezorgd dat het aantal wilde Amoerluipaarden gestegen is naar 70. In 2007 waren dat er nog maar 35. De welpjes geboren in Bellewaerde zullen in de toekomst ook een belangrijk rol spelen in dit project.

Ik ben zeer enthousiast dat Vlada bevallen is van 3 welpjes en het goed stelt. De welpjes zullen een waardevolle toevoeging zijn aan de populatie Amoerluipaarden in zoos. De populatie in dierentuinen is namelijk zeer belangrijk gezien deze een rol zullen spelen in het reintroductieproject in Lazovsky Zapovednik in het Russische Verre Oosten, aldus Jo Cook van Amur Leopard and Tiger Alliance.

De welpjes zullen binnen enkele weken in hun buitenverblijf zitten. Tot dan kan iedereen hen bezichtigen via de live camerabeelden aan hun verblijf.

Plaats een reactie