Roze pelikaan

Roze pelikanen behoren tot de zwaarst vliegende vogels. Opvallende kenmerken zijn de enorme snavel, de diepe keelzak en het sneeuwwitte verenkleed. Deze pelikaan is een uitstekende visser: hij dompelt zijn kop onder water en gebruikt de keelzak als visnet om vissen en schaaldieren uit het water te halen.

Grote bek

Pelikanen staan bekend om hun grote bek. Wanneer ze op vissen jagen, zwemt een groep pelikanen in een halve cirkel door het water om de vissen op te jagen. Wanneer ze de vissen hebben gevonden, steken alle pelikanen hun bek in het water en scheppen zo de vissen uit het water.

Bloedend hart?

Vroeger geloofden de mensen dat een pelikaan in zijn eigen borst pikte om zo zijn jongen te voeden met zijn eigen bloed. Christenen zagen hierin de gelijkenis met Jezus die zijn bloed gaf aan de gelovigen. Daarom is de pelikaan nu nog het symbool van sommige christelijke verenigingen. Nu weten we dat pelikanenjongen helemaal geen bloeddorstige vampieren zijn. Pa en ma pelikaan braken gewoon wat halfverteerde vis op voor hun jongen. Lekker!

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Pelecanus onocrotalus
Themagebied
Jungle
Status
Veilig
Verspreiding
Zuid-Oost Europa, Afrika en Azië
Leefgebied
Meren, moeras, zoet water, zout water

Wist je dat…

  • er wel twaalf liter water kan in de bek van de pelikaan? Dat is evenveel als een volledige verpakking van twaalf melkkartons!