Rothschildgiraf

De lange nek van de giraf is zonder twijfel het meest opvallende uiterlijke kenmerk. Dankzij deze nek kan het dier bladeren van hoge bomen trekken om op te eten, iets waar andere planteneters absoluut niet in slagen! De gele vacht met de onregelmatige bruine vlekken zorgt voor camouflage tussen de bomen en is uniek voor elke giraf.

Lange nek, lange poten

Giraffen zijn de hoogste dieren op aarde. Een volwassen mannetje kan wel 5,50 meter hoog worden. Zo kunnen giraffen tot bij de hoogste blaadjes van de bomen. Hun lange nek is zo'n 2 meter lang. Toch hebben ze, net zoals wij, maar zeven nekwervels.

Één halswervel van een volwassen giraf meet ongeveer 35 centimeter . Mannetjesfiraffen - ook hengsten genaamd - die onderling vechten doen dit door met hun nekken tegen elkaar te slaan. Het is eerder een ritueel want ze kwetsen mekaar niet. Met zijn lange poten kan een firaf dodelijke trappen uitdelen! Zo kan hij bijvoorbeeld een leeuw doden.

Vriend en vijand

Giraffen trekken in groepjes door de savanne. Toch vormen ze geen echte kudde: er is geen vaste groepssamenstelling en geen echte baas. Vaak zijn ze omringd door andere dieren zoals struisvogels en zebra's. Elkeen heeft zijn specialiteit om de vijand tijdig te kunnen ontdekken: zebra's ruiken en giraffen kijken.

Natuurlijke vijanden hebben ze nauwelijks. Enkel jonge giraffen lopen wel eens gevaar en de volwassen dieren zijn het meest kwetsbaar tijdens het drinken. Terwijl andere giraffen op de uitkijk staan, gaan ze beurtelings met wijd uit elkaar gespreide voorpoten drinken.

Kweekprogramma's

Dierentuinen willen zich inzetten voor natuurbehoud door zeldzame dieren in gevangenschap te kweken. Hiervoor bestaan kweekprogramma's - de EEP's, wat staat voor European Endangered Species Program.

Binnen een EEP werken dierentuinen samen en wisselen ze regelmatig dieren uit om bijvoorbeeld inteelt te voorkomen en dieren raszuiver te houden. Deze uitwisselingen en alle geboortes of sterfgevallen worden bijgehouden in een stamboek. Bellewaerde Park werkt mee aan het kweekprogramma voor de Rothschildgiraffen.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Giraffa camelopardalis rothschildi
Themagebied
Savanne
Status
Afhankelijk van beschermingsmaatregelen
Verspreiding
Afrika
Leefgebied
Savanne
Levensverwachting
25 à 30 jaar
Gewicht pasgeboren dier
45 à 70 kilogram
Hoogte pasgeboren dier
1,7 à 2 meter
Gewicht volwassen dier
Mannetje 1100 kilogram en vrouwtje 700 kilogram
Hoogte volwassen dier
Mannetje 5,3 meter en vrouwtje 4,3 meter
Draagtijd
14,5 maand

Wist je dat…

  • giraffen tot ongeveer 50 kilometer per uur hardlopen?
  • giraffen net zoals olifanten en neushoorns over lange afstanden met elkaar kunnen communiceren?
  • giraffen 2 maal hun eten kauwen? Ze zijn, net zoals de koe, herkauwers. Als je goed kijkt, dan zie je misschien in de lange nek proppen voedsel terug naar boven komen.
  • giraffen een lange tong hebben? Ze zijn verlekkerd op de blaadjes van de stekelige acacia. Ze eten per dag zo'n 34 kilogram aan bladeren en takjes.
  • giraffen nooit lang slapen? Ze slapen meestal maar tien minuutjes aan één stuk!
  • omdat ze zo hoog zijn, giraffen wel een groot hart nodig hebben dat hun bloed omhoog kan pompen?
  • je giraffen nauwelijks geluid hoort maken? Het geluid dat giraffen maken, kunnen wij mensen niet horen.
  • er 6 verschillende ondersoorten van de giraffen, naargelang de plaats van voorkomen in Afrika zijn? Elke ondersoort heeft een kenmerkend vlekkenpatroon.