Mara

De mara is een knaagdier en lijkt een mix van allerlei andere diersoorten. De kop en het lijf lijken op dat van een haas, terwijl de poten iets weg hebben van een antilope. Ze zijn echter nauwer verwant met de cavia. Mara's liggen overdag het liefst een paar uur in de zon. Als er gevaar dreigt, zetten ze het op een lopen en halen snelheden van wel 45 kilometer per uur!

Zijn naam is (niet) haas

De mara wordt ook wel "Patagonische haas" of "pampahaas" genoemd. Als hij rechtop zit, ziet hij er wel een beetje uit als een haas met korte oortjes. Maar als hij rondstapt, zie je dat de mara heel anders loopt dan een echte haas. De mara is dan ook helemaal geen familie van de hazen en konijnen. Hij is wél familie van de cavia, die net als hij uit Zuid-Amerika komt.

Gezellig samenzijn

Onderzoekers hebben ontdekt dat mara's in koppeltjes leven en monogaam zijn. Maar verschillende koppels voeden samen hun jongen op in een gemeenschappelijke kraamkamer. De kleine mara's zijn miniatuuruitgaven van hun ouders. De tepels van een vrouwtjesmara zitten onder haar oksels. Zo kan ze tijdens het zogen van de jongen rechtop zitten en de omgeving goed in de gaten houden, tegen mogelijke dreiging.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Dolichotis patagonis
Themagebied
Jungle
Status
Gevoelig
Verspreiding
Zuid-Amerika
Leefgebied
Grasland

Wist je dat…

  • een babymara al enkele minuten na de geboorte kan rondlopen?