Europese flamingo

Flamingo's zijn gewervelde vogels en behoren tot de orde van de reiger-achtigen. Typerend voor deze vogel is de lange hals, de geknikte snavel en de lange poten. Tijdens het zoeken naar voedsel houdt de flamingo zijn snavel ondersteboven. Dankzij de hoornplaatjes bovenin de snavel worden de waterinsecten dan makkelijk van het water gescheiden.

1 poot om op te staan

Tijdens de winterperiode staan de flamingo's vaak op 1 poot. Dit doen ze om zo weinig mogelijk lichaamswarmte te verliezen, want ze hebben dunne poten zonder veren. In de zomer daarentegen zorgen hun poten voor afkoeling, dan staan de flamingo's graag met hun poten in het water.

Paringsdans

Flamingo's hebben een uitgebreide paringsdans van marcheren, koppen wiegen en draaien. Een paringsdans wordt met de hele kolonie tegelijk uitgevoerd. Een grandioos spektakel!

Snavel

Flamingo's hebben een speciale snavel, waarmee ze hun voedsel uit het water kunnen zeven. Met hun grote tong pompen de flamingo's water in en uit de snavel en enkel de voedingsresten blijven in hun bek zitten.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Phoenicopterus roseus
Themagebied
Jungle
Status
Veilig
Verspreiding
Europa, Afrika en Azië
Leefgebied
Moerasland, zoet en zout water

Wist je dat…

  • de Europese flamingo's zijn kop ondersteboven moet houden om te kunnen eten?