Europese bizon

De Europese bizon herken je aan z'n brede kop, slanke bouw, hoge rug en kastanjebruine vacht. De vacht vormt een perfecte camouflage in een bosrijke omgeving. Dit stevig dier is op het voorste gedeelte van het lichaam met ruwe, warrige manen bedekt. De ruiperiode begint in de lente of in de vroege zomer. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes dragen naar boven gekromde horens.

Leefgebied en kenmerken

De Europese bizon of wisent behoort tot de orde van de runderen. Deze dieren zijn vooral terug te vinden in moeras- en bosachtige gebieden. De wisent heeft een kleine kop met een hele hoge rug. De mannelijke bizons kunnen herkend worden aan hun manen. Een bizon kan tot 3 meter ver springen. Ze leven in kuddes onder de hoede van een oudere bizon. De puntige horens worden vooral gebruikt bij gevechten, om de rangorde binnen de groep te bepalen.

Zeldzaam

De Europese bizon is een sterk bedreide diersoort, die in het wild bijna was uitgesorven. Door herintroducties van wisenten is er nu terug een beperkte populatie in de natuur.

Samen met EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) kiest Bellewaerde Park ervoor om met deze prachtige zoogdieren te kweken, in het kader van een internationaal kweekprogramma, om zo een rol te spelen in de conservatie van de wisenten.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Bison bonasus
Themagebied
Far West
Status
Bedreigd
Verspreiding
Oost-Europa
Leefgebied
Moeras- en bosachtige gebieden

Wist je dat…

  • de vrouwtjes tot 600 kilogram kunnen wegen en de mannetjes wel tot 900 kilogram?
  • de Europese bizon het grootste Europese zoogdier is?
  • de mannelijke bizons aan hun manen kunnen worden herkend?
  • de wisent een kleine kop met een hele hoge rug heeft?
  • de Europese bizon op een oude rotstekening in de grot van Altamira (Spanje) staat?